Zwemmen voor toekomst

Het plan is om Apeldoorn een event rijker te maken. Op 18 september 2016 vindt Swim to Fight Cancer 055 plaats in het Apeldoorns Kanaal tussen Deventerstraat en Molenstraat. In de strijd tegen kanker is Swim to Fight Cancer een zwemevent waarbij deelnemers ongeveer 2.000 meter door open water in een stad zwemmen en hun prestaties laten sponsoren.

Vorig jaar is met groot succes voor het eerst Swim to Fight Cancer georganiseerd in Den Bosch. De stichting Fight cancer, fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding, is voor een mogelijke editie in Apeldoorn in gesprek geraakt met Accres. Door de maatschappelijke en sportgerelateerde rol die Accres heeft is Swim to Fight Cancer een event waar Accres zich aan heeft verbonden. Op haar beurt heeft Accres mij gevraagd dit project te leiden. In samenwerking met een projectgroep is de voorbereiding in alle hevigheid losgebarsten en ben ik gestart contacten te leggen met betrokken partijen en de oprichting van een stichting waarin Swim to Fight Cancer Apeldoorn wordt ondergebracht.

De start en finish in Apeldoorn is vanaf de steiger aan de Kanaalstraat, tussen Café De Oude Haven en het Appartementcomplex Potlood. Daar waar het kunstwerk van Rob en Hennie Froeling uit het water naar boven komt. Dit kunstwerk heeft als titel: TOEKOMST. Hoe toepasselijk voor het doel van het zwemevent.
Deelname aan het event staat open voor individuen en (bedrijven)teams, waarbij de minimale deelnameleeftijd zestien jaar is. De deelnemers zwemmen dan onder de Freule –brug richting de Molenstraat en keren nabij De Brugwachter, gaan weer onder de Freule richting de Deventerstraat, keren daar weer en gaan weer richting de finish-steiger. In het nieuwe park (oude Bakkenesterrein) zullen sportdemonstraties zijn en op de kade rondom de zwemroute zullen wellicht straatartiesten/-muzikanten lopen.
Meer informatie over het event en het aanmelden volgen laten.

De ambitie van de landelijke stichting Fight Cancer is om Swim to Fight Cancer in de loop van de jaren uit te breiden naar 12 steden in alle provincies; en op termijn in een zelfde periode in alle provincies gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen kanker. Het doel is een beweging te creëren tegen kanker onder jongvolwassenen en geld op te halen voor bijvoorbeeld fellowships. Een fellowship is een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers, waarvan men verwacht dat ze een belangrijke rol zullen gaan spelen in kankeronderzoek in Nederland.