Wijn

Wie, wat, waar, waarom en wanneer Wijn èn vandeRegie?

Als één van zijn eerste gasten heb ik zo’n 14 jaar geleden, in het kader van een joint promotion, kennisgemaakt met Hotel Nitteler Hof en gastheer/eigenaar Marco Zandbergen: “Als Gast begrüßt …. als Freund verabschiedet”. Hotel Nitteler Hof kenmerkt zich door een verzorgde nonchalance en een mediteraan georiënteerde keuken. Regelmatig bezoek ik mijn vrienden Marco en Anja te Nittel met o.a. als favoriete onderwerp: Wijn.
Graag deel ik de voordelen van deze vriendschap en neem ik je mee naar Nittel voor een kennismaking met karakteristieke Duitse wijnen aan een minder toeristisch gedeelte van de Moezel tussen de steden Trier en Luxemburg. De Moezel is hier de grens tussen Duitsland en Luxemburg. Bijzonder is dat dit deel van de Moezel o.a. een heel oude karakteristieke (witte) druivensoort heeft, de Elbling. In diverse variaties, mede afhankelijk van het weingut, brengt Elbling mooie witte wijnen en een verrassende sekt. Maar het biedt meerdere druivensoorten/wijnen, o.a. mooie spätburgunder (pinot noir). Het proeven van dezelfde druivensoorten bij de diverse weinguts, die bijna buren zijn, maakt mijn wijntrip tot een ware wijn beleving.
Lees onder Home ‘Weldadig Wijn-Weekend’ d.d. 23 – 25 november 2018.

Hieronder volgen drie wijntrip impressies:

Een gave wijn- (wandel)-reis! (Richard Kievits)
Da’s verreweg de beste samenvatting die ik kan geven over een wijnreis naar Nittel, georganiseerd door Henk van der Ziel (vandeRegie). Vanaf het eerste moment gold: doe wat je wilt doen, heb het gezellig zoals dat bij jou (jullie) past. Maar dan wel: met wijn! En eigenlijk is dat niet helemaal waar, want één van onze ‘bendeleden’ hield helemaal niet van wijn. Maar ja, als je net nieuwe lief wel van wijn houdt, dan offer je je op, toch? En hij ging er helemaal voor: heeft vrijwel alle wijnen geproefd, en is dus inmiddels met haar getrouwd. Nog steeds prefereert hij bier…
Het was een topweekend. Geweldig lekkere wijnen geproefd, en natuurlijk enkele gescoord om thuis van na te genieten. Bovenal: veel vrijheid en de daarmee gepaard gaande gezelligheid genoten. Waar nodig was Henk er voor begeleiding en organisatie, waar niet, niet. Last-minute (lees: ter plekke) aanpassingen? Geen enkel probleem, werd ‘gewoon’ geregeld door Henk, want hij is overal kind aan huis.
We waren met ‘onze’ groep, en Henk en Wil waren er -als echte gezelligheidsdieren- bij. Precies zoals wij het wilden, en dus een ontzettende aanrader!!

Een weekend genieten! (Carolien Fortgens)
Een prachtige omgeving, fijn gezelschap, prima hotel en zalige wijnen… Dat zijn de sleutelwoorden voor een weekend genieten in Nittel. Perfect georganiseerd door Henk en Wil van der Ziel. Heerlijk om in een ongedwongen sfeer volledig in de watten te worden gelegd door de gastvrije eigenaren en het personeel van hotel Nitteler Hof en te mogen genieten van lekker eten en uiteraard…heerlijke wijnen! Want daar draait het allemaal om dit weekend. Bij alle wijnhuizen word je zeer gastvrij ontvangen. Mooi om te zien hoe verschillend qua ambiance deze zijn. Gaaf om ook een blik te kunnen werpen in de wijnkelders en vooral het enthousiasme van deze wijnmakers te mogen ervaren. Nooit geweten dat er in Duitsland zoveel verschillende kwalitatief goede wijnen zijn te vinden. Na al die proeverijen was het nog lastig om een keuze te maken welke wijnen mee te nemen naar huis. Want dat heerlijke gevoel wil je zeker thuis nog vasthouden. Echt een aanrader deze wijntrip. Met nog wel een hele belangrijke tip…neem niet te veel bagage mee, zodat er nog voldoende wijn achter in de auto past!

Doe eens gek: doe de Mosel (Mirka Ridder)
Het bestaat écht; mooie Moezelwijn. 
Het wijndorp Nittel, waar wij logeerden, is gelegen in de ‘Ober Mosel’. 
De pittoreske Duitse huisjes liggen als geplakt op een heuvel, uitkijkend over de rivier waar aan de overzijde de Luxemburgse lichtjes van Grevenmacher je tegemoet glimmen. 
Een microklimaat voor druiventeelt, met een uniek terroir, afwijkend van de leisteengrond in de Über Mosel en Unter Mosel. 
De warmte van de rotsen is voelbaar als de avond valt en je tijdens een wandeling door de wijngaarden dichterbij het uitstekende gesteente komt van de rotskam. De grillige uiteinden maken de heuvel compleet, als een tiara op het hoofd van een prinses.
Geen bakker, slager of bloemenwinkel in de wijde omtrek te vinden, maar wíjn…! Je kunt van de ene naar de andere Weinstübe waggelen en aan het eind van de avond zo je hotelkamer inrollen, want…dit alles zit op loopafstand van elkaar aan de Weinstrasse (jawel!).
Zoals bij ieder product het geval, zijn ook bij het maken van wijn en het telen van druiven, de keuzes die de wijnboer/wijnmaker maakt uiteindelijk te proeven in het eindproduct. Daarnaast zet de een in op jonge wijnen, de ander op bewaarwijnen, weer een ander op prijs/kwaliteit enz. enz. Zo ook in Nittel, waar je heerlijk ongecompliceerd van de ene naar de andere wijnboer hobbelt. Je wordt vriendelijk ontvangen en onder het genot van een Flammenkuchen en verhalen over druivensoorten, houten vaten en de Familiengeschichte, onderwerp je intussen de plaatselijke vinificaties aan een test.
Opvallend is wel dat men in het dorp al redelijk vroeg op de dag, als de ‘vijf’ in de klok (bijvoorbeeld om vijf voor half twaalf) staat, aan de ‘Weinprobe’ gaat. Dat is het ergste niet. Als je in de avonduren van een heerlijke maaltijd hebt genoten, kijk je toch vreemd op als er na tienen, in het weekend nota bene (!), niets meer te doen is in de hoofdstraat. Er is geen kip meer op straat te bekennen en men gaat klaarblijkelijk al vroeg met ze op stok.
Dé wijnen die je echt geproefd moet hebben? De wijnen die gemaakt zijn van de Elbling en van de Auxerrois. Beide druivensoorten komen uniek in deze streek voor. De Elbling, die je voornamelijk jong drinkt, brengt toegankelijke witte wijnen voort, waarbij het spel tussen de zuren en de alcohol de wijn in een spannende richting kan duwen. Van kurkdroog tot een behoorlijk aanwezig zoetje (tot 15 gram restsuiker is hier nog ‘trocken’) drink je er frisse wijnen van die, afhankelijk van de werkwijze van de wijnboer/wijnmaker, prachtige aroma’s kunnen voortbrengen.
 De Auxerrois geeft wat meer serieuze, aardse tonen aan zijn wijnen, wat hem ook weer geschikt maakt voor een vleugje houtlagering. Naast die twee druiven wordt ook veel Burgunder (Pinot Gris, Blanc de Noir) aangeplant. 
Sinds een paar jaar is men gestart om ook serieus rood te maken; met name Regent geeft hier mooie resultaten en potentieel. Van Dornfelder krijg ik zelf helaas geen warme gevoelens, maar Cabernet Sauvignon daarentegen doet aardig mee.
Kortom, heb je een weekendje geen plannen, stap dan eens spontaan in de auto; binnen een paar uurtjes zit je in een hele andere (wijn)wereld!
Wij logeerden in Hotel Nitteler Hof waar je uitstekend terecht kunt voor je overnachting, een uitgebreid ontbijt en een fijn diner. De wijntrip is een aanrader!