Wat doe jij nu?

Ik krijg vaak de vraag: “Hoe gaat het met vandeRegie en wat doe jij nu?Hartelijk dank voor de belangstelling. Op dit moment nog even pauze, na een intensieve maand die in het teken stond van het Blinq Openlucht Festival en Apeldoorn Trofee. Maar daarna eerst aan de slag voor ToerNed en Color Business Center. En uiteraard mijn Netwerk-Wijnreis die staat gepland.

“Weet je wat jij bent?”, zei recent een relatie van me, “een bedrijven-koppelaar”. En ik herken me daar wel in. Vroeger, dat klinkt heel oud, werd ik wel eens sinterklaas genoemd. Ik gaf toen veel weg ten gunste van PR(omotie). De afgelopen jaren voel ik meer de bedelaar van Apeldoorn, omdat ik mede via sponsoring het filmfestival, de Apeldoornse vrijwilligersprijs en andere zaken realiseer. Ik wil voorkomen dat men in Apeldoorn gaat denken: “Zoek dekking,  Henk van der Ziel komt er aan; voor wie of wat heeft hij nu weer wat van me nodig?” Hiervoor zoek ik nu een oplossing om het imago bedelaar af te zwakken en het koppelen meer toe te passen. Tijdens mijn netwerken beveel ik mijn relaties aan en deel ik ze met wie op zoek is naar dat specifieke (nieuwe) contact waar hij of zij een voordeel mee kan doen. Maar, wat levert me dat op? Tja, indirect veel, dankbare ondernemers. Wat krijg je daarvoor terug? Veel goodwill en soms leuke klussen.

Hoewel ik bij een sponsordeal primair met de sponsor meedenk om zijn communicatievoordeel maximaal te laten zijn, voelt het toch ook dat ik de sponsor financieel armer maak. Mijn ideeal is (nu) hoe maak ik die ondenemer rijker in euro’s of relaties. Hoe kan ik hem/haar helpen door mijn netwerk ter beschikking te stellen of heel basic te formuleren, wat wil hij/zij en hoe is dat te realiseren met beperkte middelen.

Het sinterklaas en bedelaar zijn, zal altijd wel in mij blijven. Met de juiste mix, en afhankelijk van het onderwerp, is dat juist wat ik doe en waarvan ik geniet. Als er sprake is van een wederzijdse klick en een open sfeer, hoe leuk is het dan om een samenwerking aan te gaan en de ander van dienst te kunnen zijn. Soms met een factuur om het zakelijk te houden en soms in de de vorm van een joint promotion.

Ik kom nog even terug op dat koppelen. Recent regisseerde ik voor ToerNed de uitreiking van de ToerNed Award. Ik wist wie de winnaar zou worden, Museum De Fundatie te Zwolle, maar wist ook dat er een nieuwe award moest komen. Buurten bij de Apeldoornse kunstenaar Frans Polman leverde een mooie deal op, en een mooie award. Mijn doel hierbij was tevens om Frans Polman in contact te brengen met Ralf Keuning, directeur van het museum. Ralf was onder de indruk van Frans en wie weet gaat Frans nog eens exposeren in Museum De Fundatie. Als ik van dienst kan zijn, …….

Henk vandeRegie

september 2014