Kijkje in de keuken

Bij een kijkje in mijn kantoorkeuken is weinig te zien, een blauw bureau, een macbook, een verzameling rariteiten, meer is het niet. De daarnaast gelegen keuken van mijn P.A. slaan we hier maar even over. Maar wat is het leuk om letterlijk en figuurlijk een kijkje te nemen in de keuken van een ander.

Figuurlijk is het fantastisch als vakgenoten, ondernemers of wat dan ook elkaar met wederzijds open mind ontmoeten en spreken. Ik heb dit de afgelopen week weer mogen ervaren met o.a. Rik, Rien, Bert, Pieter, ……. Als je dan ook nog eens letterlijk in de keuken mag kijken bij Pieter in de Hollandia Matzes bakkerij, maakt dat een contact nog leuker. Helemaal als je zelf een bakkerszoon bent. NB, de marketing is me met de paplepel ingegeven, want dat leerde ik van mijn moeder die de scepter zwaaide in de winkel.

Met o.a. Pieter van de matzes, toen nog in een andere rol, heb ik eens een Veluwe Fietsroute Kaart “gebakken”. Die kaart gaven we via hotels, campings, enz., gratis aan de toerist op de Veluwe. We deden dit mede ter promotie van de producten die we toen zelf vertegenwoordigden. Ook wilden we de keuken van het VBT/VVV laten zien dat er mogelijkheden waren om toeristische info te produceren waarvoor de toerist niet hoefde te betalen. De VVV vond dit niet leuk, maar de fietskaart wel. Wij matsten toen de VVV, zij mochten ook de toerist trakteren op onze fietskaart. Je zult het niet geloven, de VVV ging de kaart niet gratis weggeven, maar hing er een prijskaartje aan ter eigen glorie.

De Hollandia Matzes verdwijnen, tot grote verrassing, binnen een paar minuten via een fraaie productielijn van deeg tot in het oranje doosje. Vooral tot aan Pasen zijn ze te vinden in de schappen van de supermarkt. Geweldig het verhaal van Pieter hoe hij zijn bakkerij ter beschikking stelt aan de Joodse samenleving uit Israel om geheel traditioneel en koosjer matzes te laten bakken voor hun eigen Joodse Paasfeest.

Maar met een gedreven en enthousiaste ondernemer/marketeer als Pieter zit je heel wat langer te praten dan de minuut dat een matze in de oven zit. Hoe kom je nu van de food, in de recreatie en weer deels terug in de food? Wat beweegt jou en mij? Hoe doe je het? Zijn het juist overeenkomsten dat je tot sommige personen wordt aangetrokken en door elkaar geïnspireerd raakt? Ja, maar ook de wederzijdse oprechte belangstelling en de openheid om elkaar een kijkje in de keuken te gunnen. Food voor elkaars mind.

De keuken van mijn P.A. zie ik elke dag en die blijft me aangenaam en lekker verrassen. Dicht bij huis trof mij nog een aangename verrassing, ik kreeg een kermisexploitant als buur. Waarom een kijkje in zijn keuken zo boeiend was, laat ik een andere keer weten.

maart 2013