“Henk vandeRegie? Nooit van gehoord!”

Drie jaar geleden was de laatste uitreiking van de Apeldoorn Trofee, vrijwilligersprijs van Apeldoorn. Wat was het een leuke regie-klus en wat een mooi vrijwilligerswerk is er langs gekomen tijdens de jaarlijkse juryberaden. Één van die vrijwilligersprojecten zal mij altijd bij blijven: ‘Het Logeerhuis van Sinterklaas’. Wat een blijheid, dankbaarheid en enthousiasme bij deze winnende vrijwilligers. Sinterklaas kwam hoogstpersoonlijk de trofee uitreiken. Vanaf toen was en ben ik fan (ambassadeur) van zijn logeerhuis.

Als jury van de Apeldoorn Trofee namen we een ingrijpend besluit te stoppen met de jaarlijkse uitreiking van een trofee. Het doel meer aandacht te stimuleren voor het vrijwilligerswerk was via de trofeeën bereikt. Media zijn meer gaan schrijven en laten zien van vrijwilligerswerk. Zo heeft bijvoorbeeld Nieuwsblad StedenDriehoek regelmatig een extra pagina over vrijwilligerswerk en heeft Rabobank zijn ClubSupport gekregen. Als voorloper daarop deed de Rabobank het laatste jaar van de Apeldoorn Trofee nog mee met een Aanmoedingsprijs.

Over ambassadeur(s) gesproken, ik heb geprobeerd de vrolijke Apeldoornse draaiorgelman Robin Hendriks bij de lokale media onder de aandacht te brengen. Robin sprak mij aan en vroeg zich af waarom er in Apeldoorn in de media geen aandacht was voor zijn hobby die recent onder het Cultureel Erfgoed is gaan vallen.  Zoals elke orgeldraaier heeft ook Robin zijn vrolijke ambacht uit ideële overwegingen. Naast zijn vaste baan bij een loon-/verhuurbedrijf in de baggerwerkzaamheden is zijn draaiorgel zijn grote hobby en wil hij de draaiorgelcultuur levend houden. Leuk om Robin even te kunnen helpen. Lees bijvoorbeeld: Apeldoorn Direct

Lowbudget aandacht generen is met ‘vandeRegie’ o.a. mijn ding. Lokaal/regionaal wil dat nog wel lukken, maar bij de landelijke krant of bijvoorbeeld Pauw, Beau, Max enz. wordt het lastig. “Henk vandeRegie? Nooit van gehoord!”, zullen ze daar zeggen. Daarom blijf ik het proberen op een andere en indirecte manier. Voor ‘Wereldlichtjesdag’, dag van het overleden kind, probeer ik BN’ers te bereiken die mogelijk deze dag een warm hart willen toedragen. Voor hun gaat dan misschien ‘de deur wel open’ bij een redactie.  Het zou zo mooi zijn om zoveel mogelijk ouders/families te kunnen attenderen op herdenkingsbijenkomsten op Wereldlichtjesdag of lokale initiatieven te stimuleren voor herdenkingen. Tijdens de herdenkingen in Apeldoorn heb ik ervaren dat ouders van overleden kinderen het zo waarderen dat er momenten zijn waarop zij uiting kunnen geven aan het herdenken. Weet jij ingang bij een redactie of BN’er? Ik hoor het zo graag. Het is zo’n mooi vrijwilligerswerk.