F-toerisme

In het ‘Toeristisch ABC’ van Karel Werdler, recent uitgegeven door het NRIT, lees ik dat ik aan Foodtoerisme doe: “kopen van bijzondere wijnen, ingrediënten of lokale lekkernijen”. Samen met mijn P.A., dwalend langs de Moezel vanaf de vakantieplek van onze (klein)kinderen, aangeland op ons favoriete adres in Nittel, kom ik er achter dat mijn vorm van toerisme op dit moment met de F van food begint in plaats van de W van wijn.

Hoe toevallig, in datzelfde ABC volgt op Foodtoerisme, het Festivaltoerisme en het Filmtoerisme. Het toeval gaat nog even verder, genietend van een mooie Sauvignon Blanc van Haus Appel en een overheerlijke Rumpsteak van de chef-kok Nittelerhof, krijg ik het groene licht dat de titel van de premiërefilm van het Blinq Openlucht FilmFestival openbaar mag worden: CHEF! Op 4 september is deze film voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscoop, maar 30 augustus al in de voorpremiere in de fantastische Apeldoornse buitenbioscoop. Dus, werk aan de winkel om samen met de cateraar en de restaurant-sponsor van het filmfestival de premiëre van deze food-film extra te gaan promoten.

In het Toeristisch ABC beschrijft Karel op een luchtige wijze 100 verschillende vormen van toerisme. Maar Karel en NRIT, er zijn niet 100 vormen van toerisme, het zijn er 101. Ik mis één heel belangrijke vorm van toerisme: het Fietsrektoerisme. Hiervan mocht ik ooit de trendsetter zijn, waarbij economische en maatschappelijke belangen aan elkaar werden geknoopt. Anno 2014 is het Fietsrektoerisme nog steeds actueel. Maar deze vorm heeft het officieel nooit gehaald omdat het wellicht te commercieel was. Er bestond toen nog maar één merk fietsdrager die je op de trekhaak van de auto monteerde, zodat het fietsrektoerisme misschien teveel productreclame in zich had? Of misschien was ik toen iets te bijdehand in relatie tot het wereldje van de VVV?

Bij de F van Fietsrektoerisme is toerisme onderdeel geworden van mijn regie-werkzaamheden. Dat was een hele leuke kennismaking met de recreatieve sector. Het hele ABC maak ik niet af. Ik blijf het in ieder geval de komende weken nog even houden bij Festival, Film en Food! Tot ziens bij het Blinq Openlucht FilmFestival.

mei 2014