Vanaf vandaag weer terug in Apeldoorn

(Met veel plezier heb ik dit persbericht voor Robin Hendriks geschreven.)

Robin Hendriks kijkt de hele week uit naar zijn zaterdag om in Apeldoorn mensen blij te maken met draaiorgelmuziek! Zijn Oude vertrouwde draaiorgel klinkt nog mooier na grondige restauratie. Na een twee maand durende restauratie heeft Robin Hendriks zaterdag 31 maart, weer zijn eigen vertrouwde draaiorgel ‘De Scala’ mee naar Apeldoorn genomen. Robin is inmiddels zo’n 2 ½ jaar enthousiaste eigenaar van het draaiorgel en op zaterdagen een vertrouwd gezicht in het centrum van Apeldoorn. Zijn draaiorgel is zijn grote hobby naast zijn vaste baan bij een loon-/verhuurbedrijf in de baggerwerkzaamheden. Het orgel dateert van voor de 1e wereldoorlog. “Eigenlijk heb ik ‘De Scala’ met nood grepen aan de gang gehouden”, vertelt Robin. “Het is een dure hobby”. Maar mede dankzij de hele, halve of andere euromunten die men in Apeldoorn in zijn centenbusje doet, heeft hij ‘De Scala’ kunnen laten restaureren.

Wat moest er aan het orgel gebeuren?
“Bijna alles”, vertelt Robin verder. “Nu ben ik ook een enorme perfectionist, en wil alles gewoon weer optimaal hebben”. Het binnenwerk van het orgel was totaal versleten, er zaten onderdelen in die vanaf de jaren 20/30 enorm hard hebben moeten werken. Bij de start van de restauratie is het instrument van de wagen af getild, en is men begonnen het orgel leeg te halen. Een klein deel van het front en de 3 beelden van het orgel zijn naar de schilder gebracht, om te laten bijwerken en er een stuk uit te zagen, zodat de klanken van de baspijpen beter tot hun recht gaan komen.

Tijdens de restauratie bleken er veel scheuren te zijn in het technische speelgedeelde, en waren er ooit gaten niet goed uitgeboord bij een voorgaande restauratie. “Daar had ik vaak ellende van, als het orgel niet geheel waterpas stond. Dan bleven er af en toe noten door gaan, hoewel die eigenlijk moesten stoppen zodra het gat in het orgelboek over is”, zo vertelt Robin.
Het orgel had veel luchtlekkages, maar ook bleek dat de baspijpen na al die jaren opnieuw gelijmd moesten worden. Het mechaniek (waar de kartonnen orgelboeken door gaan) kreeg een nakijkbeurt. De rollen die de boeken door voeren waren helemaal uitgehard en moesten nieuwe voor worden gemaakt. Ook is het register metallofoon nagemaakt van een oud voorbeeld vanuit een ander orgel. Dit geeft na de restauratie de muziek een extra charme en glans.
De blaasbalg moest onvoorzien ook nog opnieuw beleerd worden. Robin had het vermoeden dat deze nog wel een hele tijd mee kon. De draaiorgelbouwer/-restaurateur dacht daar anders over zodat over een enkele jaren het orgel niet weer helemaal gedemonteerd hoeft te worden.

Nog een orgel
Robin heeft nog een draaiorgel in eigendom, ‘Het Labre orgel’. Dit orgel stond op het punt om te gaan verdwijnen naar het buitenland. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, verteld Robin, “heb alles op alles gezet om dit orgel ook aan te kunnen schaffen, maar hij staat er. De jongen die mij bij de start in Apeldoorn hielp staat nu met dit draaiorgel voor zijn plezier elke zaterdag in de binnenstad van Zwolle. Maar hij mist Apeldoorn nog geregeld!”
Vanaf 3 februari kwam Robin naar Apeldoorn met een leenorgel ‘De Joker’. “Ben bijzonder blij dat ik dit orgel mocht lenen, want iedereen die een draaiorgel bezit is er enorm zuinig op en leent hem niet graag uit.”

Waarom draaiorgelman?
Aan het woord is Robin: “Een goede vriend van mijn opa had (model)treintjes en die vond ik erg leuk. Maar die man had ook diverse kleine orgeltjes, en daarmee speelde hij geregeld in het dorp. Mijn moeder vertelde me dat ze me bij de orgelman en dat de orgelman me aan het eind van de dag weer bij mijn opa en oma bracht. Geen enkele twijfel dat ik weg liep, want ik was gek van de muziek! Later kwam er een groot draaiorgel in het dorp. Nog nooit zoiets gezien. Daar was ik helemaal niet bij weg te slaan. Mijn moeder kreeg me bijna niet meer mee totdat ze een cd met draaiorgelmuziek had gekocht. Die draai ik nog geregeld.
Wat later heb ik bij vele orgelmensen als ‘hulp’ gelopen, een paar jaar in Alphen a/d Rijn. Elke zaterdag een uur fietsen heen en weer terug door weer en wind om mee te kunnen draaien. Daarna bijna 10 jaar elke zaterdag in Amersfoort. En nu, met mijn eigen orgel, al weer bijna 3 jaar in Apeldoorn, met echt enorm veel plezier! Ik kijk de hele week uit naar mijn zaterdag om lekker op pad te gaan en mensen blij te maken met draaiorgelmuziek! Want zeg nou zelf, er is toch niks mooiers om een lach op iemands gezicht te zien!”